Kategoriat
Helsingin Sanomat

Kesä ja härkäset

Niin siinä taas kävi, ettei näitä ehdi ja jaksa kirjoitella siinä tahdissa kuin kuvitelmissani hourailin. Ilahduttavaa silti, että näinkin nopeasti pääsin takaisin kärryille. Pidemmittä pidennyksin tehdään härkäsistä kärpäsiä.

Sosiaaliturvaa ja tunnettuja henkilöitä

Helsingin Sanomat tekee jatkuvasti pienehköjä kielivirheitä sellaisella frekvenssillä, että niistä huomauttelu kävisi työstä. Näistä yksi on sosiaaliturvatunnuksen muiston vaaliminen. Tässä tietoturvauutisessa puhuttiin alun perin henkilötunnuksen sijaan sosiaaliturvatunnuksesta, vaikka nimimuutos on tapahtunut jo yli 50 vuotta sitten. Käsittämättömän hyvin pysyy tuo väärä termi hengissä, vaikka suuri osa sen käyttäjistä ei ole edes elänyt sinä aikana. Perinteiseen Hesari-tyyliin muutos tehtiin ilman merkintää.

Maanpakoon, mutta mihin maahan?

Juttu Valko-Venäjän presidentin mahdollisista terveyshuolista perustui ehkä turhan voimakkaasti informaatiovaikuttamiseen. Tsapkala, maanpaostakin päätellen, ei välttämättä ihan puolueettomimmasta päästä ole. Siten hänen tviittailuunsa olisi voinut jutussa ottaa hieman enemmän etäisyyttä.

Tsapkala perheineen oli itsekin ottanut etäisyyttä alkuperäisestä pakomaasta. En tiedä, mihin toimittajan väite sijainnista perustui, mutta on perusteltua väittää, ettei ainakaan tiedon tarkastamiseen.

Itse tarkastin LinkedInistä sekä Tsapkalan vaimon Veranikan haastattelusta, että he asuvat Kreikassa.

Sivuhuomiona todettakoon, että ilmeisen kiirettä piti tuona keväänä, sillä oikaisupyynnöissä oli parin kuukauden tauko.

Oikaisu 28.5. […] kello 20.40: Jutussa kerrottiin aiemmin, että Valeri Tsapkala asuu Latviassa. Hän on asunut maanpaossa Latviassa, mutta perhe on sittemmin kertonut muutosta Kreikkaan.

Helsingin Sanomat 28.5.2023

Pula luottamuksesta – molemmin puolin

Hesarin urheilu-uutiset erottuvat erityisen virheellisinä ja golfuutiset erottuvat siitä joukosta epäedukseen. Tässäkin jutussa oli virhe. Sen setvimiseen tarvittiinkin useampi yhteydenotto, kun toimittaja ei uskonut minua ja toisaalta lähtötiedoissakin oli sattumoisin virhe. Virhe ei tosin olisi haitannut yhtään, jos olisi omannut hieman viitseliäisyyttä. Molemmilla oli sama tietolähde, itse sain sieltä otettua oikean tiedon ulos.

Erityisen ärsyttävältä tuntui, sillä olin jaksanut nähdä vaivaa luoda viivakaavion väitteideni todisteeksi. Vääntämällä tämäkin kuitenkin lopulta oikeni.

Oikaisu 30. toukokuuta kello 11: Michael Blockin rankingsijoitus oli yli 3 000:n vielä huhtikuussa, ei kaksi vuotta sitten.

Helsingin Sanomat 30.5.2023

Mittasuhteiden kohtuullisuus

On ikävä nillittää pienehköistä asioista silloin kun jutun aiheena on kansallinen tragedia. Toisaalta mitä suurempi asia, niin sitä tarkempaa uutisoinnin tulisi olla. Jutun virheet perustuvat tyypilliseen hesarismiin, eli otetaan englanninkielinen lähde ja käännetään sen sisältö huonosti. Virheen todennäköisyys kasvaa, kun kyseessä on kesken oleva asia, josta voi olla vaikea saada luotettavaa tietoa.

Hesari suhtautui taasen varsin nihkeästi oikaisuun ja jouduin pyytämään heidän käyttämäänsä lähdettä oikaisemaan omaa juttuaan, jotta päästiin asiassa eteenpäin. En ole jutun korjauksiin tyytyväinen, mutta toisaalta ei voi ilmaiseksi loputtomiin tarjota toimituksellista apua haluttomalle vastapuolelle. Oikaisut jäivät jutun leipätekstiosuuteen, vaikka asiasta huomautin. Kuvastaa ehkä sekin kommunikaatiomme toimivuutta.

Oikaisu 30.5. kello 20.43: Korjattu artikkelista Reutersin aiempi virheellinen tieto siitä, että New Yorkiin lennätettyjä tyttöjä olisi ollut yhden sijaan kaksi. Täsmennetty myös, että uhreista 14 tunnistettiin dna-testien avulla.

Oikaisu 29. toukokuuta kello 22.17: Tulipalo sytytettiin sunnuntaina 21. toukokuuta, ei edellisviikolla kuten jutussa aiemmin luki. Lisäksi lisätty uutistoimisto AP:n Reutersin uutisesta eroava tieto New Yorkiin hoitoon lähetettyjen loukkaantuneiden määrästä.

Helsingin Sanomat 30.5.2023

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *