Kategoriat
Meta

Lehdessä oli virhe!

Tämä sivusto on hitaasti käynnistyvä projekti, jonka tarkoituksena on dokumentoida mediassa esiintyviä virheitä. Journalismi on jonkinlaisessa kriisissä. Tekijöitä on vähemmän ja tekemistä enemmän. Resurssipula ja toisaalta nopeutunut julkaisusykli johtaa virheisiin. Virheet ovat usein kielivirheitä, mutta joskus myös faktoissa on vikaa.

Taustalla tuntuu olevan myös asenteellisuutta. Näkökulma juttuun on valittu etukäteen tai oma poliittinen ja ideologinen näkemys värittää uutisointia. Hyvänä esimerkkinä tästä toiminee Ylen juttu Kyle Rittenhousesta. Juttua oikaistiin monta kertaa, mutta se ei silti ole kovin neutraali, eikä edes virheetön.

Samaan tapaukseen liittyvä Helsingin Sanomien uutinen sisältää vähintään nimen osalta kirjoitusvirheen, vaikka toimittajaa on pyydetty korjaamaan tekstiä. Jutussa myöskin kerrotaan vain yhdestä oikaisusta, vaikka todellisuudessa niitä on vähintään kaksi. Piilo-oikaisut ovat yksi journalismin lisäongelma. Toisaalta on lohdullista, että juttuja korjataan edes salaa. Usein oikaisupyynnöt jäävät huomioimatta. Tarkoituksenani on myös aktivoitua kanteleluiden suhteen. Mikäli sattuu sopiva juttu kohdalle ja siinä oleva virhe jää oikaisematta, niin kantelen asiasta Julkisen sanan neuvostoon.

Todettakoon, että olen poliittisesti melko sitoutumaton ja ideologisesti kiinnostunut objektiivisuudesta ja totuudesta. Esimerkkejä on toki muitakin, mutta nämä sattuivat olemaan helposti kaivettavissa.

Tarkoituksenani on kerätä näitä virheitä ja pyrkiä mittaamaan ongelman laajuutta sitä kautta. Virheet johtuvat pääosin rahasta, tai tarkemmin sen puutteesta. Vaikka ideologisia ylilyöntejä tapahtuukin, niin suurin taustatekijä on kuitenkin kiire. Toisin sanoen, syy ei ole yleensä yksittäisessä toimittajassa, vaan kulttuurissa. Blogin tarkoitus ei olekaan osoittaa ketään erityisemmin sormella, vaikka näin toki käykin, vaan osoittaa ongelman olevan todellinen. Oletan, että muutama toimittaja tulee tosin esiintymään kirjoituksissa useammin perustuen aikaisempaan kokemukseeni.

Jos jaksoit lukea tänne asti, niin kiitän mielenkiinnosta ja ajasta, sekä toivotan mukavaa kevättä. Seuraava (ja oikea) kirjoitus ilmestyy joskus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *