Kategoriat
Helsingin Sanomat

Suman purkua osa 2

Jäi edellisestä mainitsematta, että keräys- ja kirjoitusintoa vähensi merkittävästi uutisoinnin yksipuolisuus. Sotaa ja Natoa käsittelevien uutisten lisäksi ei paljon muuta Hesarissa tuntunut olevankaan. Kun Suomi saatiin Hesarin avustuksella kammettua Natoon (tai tarkemmin: hakemaan jäsenyyttä), niin palstatilaa sai muukin asia ja lehteä jaksoi taas paremmin lukea. Ensimmäisen maailman ongelmia siis.

Perinteinen väärinkäsitys

Caster Semenyaan liittyvässä uutisessa oli menty perinteisesti harhaan ja selitetty testosteronisääntöjä taas kerran väärin. Naisten luonnollisesti esiintyvää testosteronimäärää ei ole tarpeellista rajoittaa, koska naiset eivät pysty sitä hyödyntämään siinä määrin, että se tuottaisi epäreilua kilpailuetua. Toisin sanoen testosteroniraja naisten sarjassa koskee vain sellaisia urheilijoita, jotka testosteronista hyötyvät naisista poikkeavalla tavalla.

Oikaisu 9.6.2022 kello 22.10: Jutussa väitettiin aiemmin, että World Athletics estää naisurheilijoita, joilla on korkea testosteronitaso, kilpailemasta 400 metrin ja mailin (1,6 km) välisillä matkoilla. Kyseinen rajoitus koskee vain intersukupuolisia naisten sarjan urheilijoita.

Helsingin Sanomat 9.6.2022

Oikaisu, salakorjaus vai lisäys?

Joskus on sattunut sellainenkin tilanne, että Hesarista ei ole meinannut löytyä mitään korjattavaa. Silloin kannattaa vetää syvään henkeä, yrittää rauhoittua ja suunnata tarkkaavaisuus kohti urheiluosastoa. Jostain kummasta syystä virheitten määrä siellä vaikuttaa suuremmalta kuin muilla osastoilla.

Lääkäri ja ultrajuoksija kaivettiin tässä uutisessa kertomaan, että helteellä kannattaa juoda. Haastateltavan meriittilista oli ikävä kyllä päässyt vanhenemaan jutun kirjoittamisen ja julkaisun välillä. Ilmeisesti tähän vedoten virhettä ei tarvinnut oikaista, vaan siihen juttuun tehtiin lisäys.

Lisäys 2.7. kello 14.56: Juttuun täydennetty tieto siitä, että sadan kilometrin juoksun Suomen ennätys on siirtynyt Noora Honkalalta Satu Lipiäiselle jutun valmistumisen jälkeen.

Helsingin Sanomat 2.7.2022

Mielenkiintoinen yksityiskohta on myös se, että juttua korjattiin ensin ilman merkintää sen korjauksesta. Kysyttäessä tälle perustetta Hesari ei vastannut mitään, mutta laittoi tuon yläpuolella olevan lisäyksen näkyville. Pyysin vielä tuloksetta kirjaamaan jutun yhteyteen, että sitä oli muutettu ilman merkintää.

Aina yhtä vaikeaa

Hesarin sivuilla julkaistussa STT:n jutussa oli virhe. Ei kovin yllättävää, mutta Hesaria oli hankala saada oikaisemaan juttu, vaikka kyseessä oli täysin selkeä ja yksilöity virhe. STT korjasi oman uutisensa nopeasti ja uusintapyynnön jälkeen se luonnistui myös Hesarilta.

Oikaisu 2.7. kello 15.46: Tour de Francen ensimmäinen etappi oli 13,2 kilometriä pitkä, ei 13,1 kilometriä, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Helsingin Sanomat 2.7.2022

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *