Kategoriat
Helsingin Sanomat

Rästitöiden suman purkua osa 1

Kaikenlaista muuta järkevää tekemistä on ollut riittämiin, joten virheiden etsintä ja erityisesti niistä raportointi on jäänyt vähemmälle. Julkistamatonta materiaalia on toki kertynyt ja aloitetaan sen purkaminen. Jatketaan siis siitä, mihin on jääty. Ehkäpä näin syksyn pimetessä vauhtia saa hieman kiihdytettyä ja säännöllisyyttä lisättyä. Se jää nähtäväksi. Oleellista on, että Hesarissa oli taas virhe!

Virhe, jota ei kehdattu myöntää

Sattuneesta syystä Venäjään liittyvä uutisointi on lisääntynyt ja siten myös nimien virheellinen translitterointi. Tässä jutussa perinteisesti esiintyi Alexander Aleksandrin sijaan. Vaikka juttua pääsivätkin kahdesti pyynnöstä korjaamaan, niin Hesari ei silti halunnut kertoa siitä jutun yhteydessä. Oikaisukäytäntö tuntuu vaihtelevan jonkin verran. Käsittääkseni nimen korjauksesta käytäntönä on oikaisun lisääminen, mutta todistettavasti aina näin ei käy.

Sekava juttu, myös toimittajalle

Olympiakomitean ja Suekin sopassa Hesari väitti virheellisesti, että Mika Lehtimäki olisi saanut varoituksensa seksuaalisesta häirinnästä. Sen verran epäselvä tapaus, että ei sinänsä ihme, että meni jo puurot ja vellit sekaisin. Välilyöntivirhe on tietysti alkuperäinen.

Oikaisu: Jutussa kerrottiin aiemmin, että Mika Lehtimäen kohdalla olisi kyse ollut naisiin kohdistuneesta seksuaalisesta häirinnästä. Termi on virheellinen.Kyse on ollut epäasiallisesta käytöksestä.

Helsingin Sanomat 4.4.2022

Haaste havaittu ja otettu vastaan

Joku muu oli jollain perusteella lähestynyt Hesaria ja saanut juttuun melko huvittavan oikaisun.

Oikaisu 11.4. klo 12.20: Poistettu maininta Paula Havasteesta maailman ainoana Tarzan-tohtorina, sillä ei voida aukottomasti osoittaa, ettei ennen vuotta 1998 muualla maailmassa olisi tehty väitöskirjaa Tarzanista.

Helsingin Sanomat 11.4.2022

Ilmeisesti jollakulla oli jonkinlaista ounastelua aiheesta, mutta varsinaisen naula jäi lyömättä arkkuun. Tietysti moinen haaste täytyi ottaa vastaan ja kaivaa faktat tiskiin.

Oikaisu 11.4. klo 12.54: Paula Havaste ei ollut väitellessään maailman ainoa Tarzan-tohtori, esimerkiksi James R. Nestebyn Tarzan-aiheinen väitöskirja ilmestyi vuonna 1978.

Helsingin Sanomat 11.4.2022

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *