Kategoriat
Helsingin Sanomat

Vieläkin aikamatkalla

Näitähän kertyy, kun ei ehdi selvityksiä ja selityksiä kirjoittamaan. Joudumme siksi palamaan ajassa edelleen taaksepäin vuoteen 2022 saakka.

Aika sekaisin

Aika on aika oleellista tässäkin virheessä. Taisi olla ihan puhdas huolimattomuus, joka ajoi toimittajan kirjoittamaan höpöjä Aleksei Navalnyitä koskevassa jutussa. Tuomion ajankohta heitti vuodella ja tuomion pituudessakin oli moinen virhe. Lisäksi oikaisumerkinnässä on järjestyslukuvirhe, joten numerot tässä jutussa olivat aika sekaisin. Oma tuomioni: melko luokatonta.

Oikaisu 20.10 kello 19.51: Toisin kuin artikkelissa virheellisesti kirjoitettiin, Navalnyi tuomittiin ehdonalaisrikkomuksesta viime vuoden helmikuussa, ei tämän vuoden helmikuussa. Lisäksi tuomion pituus ei ollut kaksi ja puoli vuotta vaan kolme ja puoli vuotta, josta osa katsottiin jo kärsityksi.

Helsingin Sanomat 20.10.2022

Kurpitsat ja keskiyö

Jutulle kurpitsoista kävi vähän kuin Tuhkimolle keskiyön jälkeen. Jutussa väitettiin ensin, että melontakisa oli parikymmentä vuotta vanha. Kuitenkin vasta viidestoista vuosi oli meneillään ja siinäkin välivuosia välissä.

Kyseessähän on perinteinen käännösuutinen, joten millään tavalla yllättävää ei ollut, ettei englantia taiottu suomeksi. Alkuperäisen uutisen maininta siitä, että tapahtuma myytiin loppuun kolmessa päivässä, päätyi Hesariin väitteeksi kilpailun kolmipäiväisyydestä.

Yritin lisäksi tarjota kielenhuoltoapua, mutta siitä kieltäydyttiin. Siitä syystä uutiseen jäi muotoilu ”kurpitsayhdistyksen presidentti”.

Viimeistään siinä vaiheessa kurpitsa muuttui päärynänmuotoiseksi (kielikuvan tarkoitus korostaa idiomaattisen kääntämisen merkityksellisyyttä), kun juttua korjattiin ilman merkintää. Alun perin jutussa kerrottiin espanjalaissyntyisestä kisailijasta. Lähdeuutisessa hänen syntyperäänsä oli ryyditetty tiedolla siitä, että hän asuu Brysselissä, josta kisapaikalle on noin sata kilometriä. Harhaanjohtamisen korjaaminen jäi oikaisussa kuitenkin maininnatta.

OIKAISU 24.10. 2022 kello 18.41: Täsmennetty, että kurpitsamelonta sai alkunsa vuonna 2008. Kilpailu on yksipäiväinen, ei kolmipäiväinen kuten jutussa ensin virheellisesti kirjoitettiin.

Helsingin Sanomat 24.10.2022

Vanhuksetkin voivat olla relevantteja

Vaikka tästä Vastaamon tietomurrosta epäiltyä koskevasta jutusta on jo aikaa, niin sehän on silti aika ajankohtainen. Hesarille kävi sinänsä kohtalaisen iso virhe jutun julkaisun yhteydessä, mutta ehkäpä vielä isompi virhe omassa kirjanpidossa on se, että virhe yritettiin lakaista maton alle.

Aluksi jutussa ei ollut tarkoitus kertoa epäillyn nimeä, mutta yhteen kohtaan nimi kuitenkin lipsahti.

Kivimäki kasvoi Long Playn jutun mukaan espoolaisessa perheessä.

Helsingin Sanomat 28.10.2022

Juttua korjattiin ensin niin, että nimi poistettiin. Hieman myöhemmin, luultavasti muiden medioiden vaikutuksesta, nimi juttuun palautettiin ja julkaisuperuste lisättiin.

Nimen poistosta tehty oikaisu poistettiin ja nythän juttu näyttää siltä, ettei Hesari olisi asiassa virhettä tehnyt. Niin sanotut rottaeditoinnit eivät ole Helsingin Sanomissa mitenkään harvinaisia. Edellisessä blogikirjoituksessa kävin läpi sitä nihkeyttä, millä Hesarissa korjaamiseen suhtaudutaan ja tämä on yksi oiva esimerkki siitä.

Juttua muokattu 28.10.2022 klo 11.52: Lisätty juttuun tieto epäillyn nimestä.

Helsingin Sanomat 28.10.2022

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *