Kategoriat
Helsingin Sanomat

Paluu menneisyyteen

Jatketaan suman purkua, kun päästiin hyvään vauhtiin. Tässähän aletaan lähestyä jo viime vuoden tapahtumia. Ehkä seuraavalla kerralla saadaan jo vuosi vaihdettua.

Hesari hei, internet ei vaan sovi sulle

Hesarin Nyt-brändi (oikeasti) valitettavasti lopetetaan. Tämä on äärimmäisen surullista, sillä samalla uhkailtiin, että multimediaspektaakkeli yritetään tunkea muun lehden puolelle entistä enemmän. Nyt-liitteestä jäi itselle muisto lähinnä epätoivoisesta yrityksestä selittää jälkijunassa jotain merkityksetöntä, mitä internetissä tapahtui. Tästä perinteestä lehti on kokonaisvaltaisesti, valitettavasti, pyrkinyt pitämään kiinni.

Yksi hyvä esimerkki internet-asioiden selittelystä oli Elon Muskiin ja Twitteriin liittyvä päivittäinen kiihkoilu, jossa säntäiltiin sinne ja tänne spekuloimassa asioita. Tuttuun tapaan tietysti käännösuutisia tehtaillen ja asioita väärin ymmärtäen.

Varmennetuista tileistä piti tietysti päästä sanomaan jotain ennen kuin oli millään tavalla varmennettu sanomisia. Pieleenhän se meni. Ei tietenkään niin pieleen, että toimittaja olisi voinut myöntää kyseessä olevan oikaisu. Juttua vain muokattiin ja täsmennettiin.

Juttua muokattu 6.11. kello 11.01: Jutussa aiemmin sanottiin, että sininen merkki tarkoittaa, että Twitter on varmistanut tilin kuuluvan sille henkilölle tai yritykselle, jota se väittää edustavansa. Täsmennetty kohtaa, että ainakin aiemmin merkki on tarkoittanut tilin varmistusta edellä mainitulla tavalla. Ei ole selvää, tapahtuuko tilin varmistus jatkossakin samalla tavalla.

Helsingin Sanomat 6.11.2022

Tämähän eskaloituu

Edellisessä Twitter-uutisessa ei kehdattu kutsua oikaisua oikaisuksi, mutta tässä Twitteristä jankkaavassa uutisessa korjaus tehtiin ilman merkintää. Oikaisuiden, korjausten ja muutosten seuraaminen on aika haastavaa, koska Hesarilla on usein tapana jättää jutun alussa oleva julkaisuhetki päivittämättä.

Jutun alkuperäinen versio oli:

Ensinnäkin moderointikulttuuri on murroksessa ja palvelu on myös muuttumassa maksulliseksi.

Helsingin Sanomat 6.11.2022

Nykyinen salamuokattu versio on:

Ensinnäkin moderointikulttuuri on murroksessa ja palvelu on myös muuttumassa osittain maksulliseksi.

Helsingin Sanomat 6.11.2022

Laitoin vielä sähköpostia asiasta oikaisupostiin, jutun toimittajalle ja toimitukselle. Mikäli heiltä tulee jokin kommentti asiaan, niin julkaisen sen tässä.

Huolellisuus kunniaan

Välillä pitää raapia oikaisut pienistäkin asioista kasaan. Kuppiloissa ravaavista koirista kertovassa jutussa, oli nimivirhe (tai kaksikin, mutta sitä toista en huomannut). Näitä on yllättävän paljon, vaikka luulisi, että toimituksissa aika usein sanotaan, että varmista nimi ja titteli.

Oikaisu 13.11. klo 16.55: Korjattu Marja Visti-Koskisen etunimi pääkuvasta. Kuvatekstissä luki Maija Visti-Koskinen.

Helsingin Sanomat 13.11.2022

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *