Kategoriat
Helsingin Sanomat

Vuosi vaihtuu

Nyt runtataan vuoden 2022 oikaisut pakettiin, oli niitä sitten kuinka paljon tahansa. Muuten tässä projektissa menee terveyden lisäksi ikäkin.

Mäkäräisen kokoinen virhe

Muistelisin joskus nähneeni jotain alamäkeen hiihtämistä aavikolla, mutta tällä kertaa hiihtämisestääkin tunnettu Kaisa Mäkäräinen oli jutun aiheena juoksustaan.

Kisan nimi, tai tarkemmin sen lyhenne, meni vihkoon. Sinänsä ironista, sillä toimittaja taisi jättää pidemmän nimen väliin liian vaikeana. Virhe ei ollut kovin iso, mutta juttuun tuli vielä seuraavan päivän tapahtumien takia toinenkin kömmähdys.

Molemmat jutut ovat hyviä esimerkkejä siitä, että määrä on tärkeämpää kuin laatu. Urheilutoimittajat kirjoittelevat juttuja tulospalveluiden perusteella. Jos niissä on virhe, niin sehän päätyy tietysti juttuun, kun ei tarkasteta asioita muista lähteistä.

Ehdotinkin, että toimittaja kysyisi Mäkäräiseltä, että mitä tässä tapahtui. Itse ounastelen, että Mäkäräinen oli aluksi ilmoittautunut 70 kilometrin kisaan ja sitten huomannut homman luistavan sen verran kivasti, että päätyi vetämään pidemmän version kisasta. Tällainen matkamuutos on kisassa mahdollinen, koska ensimmäisen päivän reitti on sama kaikille. Ehdotukseni ei ottanut tulta alleen. Toisin sanoen epäilisin, että jälkimmäinen oikaisu ei pidä paikkaansa.

Oikaisu 13.11. klo 19.50: Korjattu kilpailun lyhenne muodosta HDMS muotoon HMDS.

Oikaisu 14.11. klo 19.57: Jutussa mainittiin aiemmin virheellisesti, että Kaisa Mäkäräinen osallistuisi 70 kilometrin kilpailuun. Järjestäjien tulospalvelun mukaan näin oli vielä sunnuntaina, mutta Mäkäräisen osallistuminen 100 kilometrille korjattiin tulospalveluun maanantaina.

Helsingin Sanomat 13.11.2022 ja 14.11.2022

Älä tuu neuvomaan

Hesari ei intoutunut korjaamaan työkalun nimeä vedenpaisumuksesta kertovasta jutusta.

Mielestäni tuo näyttää Husqvarnan K 535i -laikkaleikkurilta, mutta toisaalta eipä Hesaria kiinnosta korjata seksististä kieltäänkään, joten ei tästä sen enempää.

Rikka lähti, mutta malka jäi

Tätä urheilijoiden protestointia tai urheiluaktivismia käsittelevää juttua uudelleen lukiessani huomasin, että sinne jäi muutakin korjattavaa. Usein tulee vain nopeasti silmäiltyä jutut läpi ja koska tarkoituksena ei ole tarjota oikoluku- ja faktantarkastuspalvelua Hesarille ilmaiseksi, niin välillä isompiakin virheitä jää huomaamatta.

Hieman huvittavan tästä tekee se, että omat oikaisut olivat jutun kannalta epäoleellisia, mutta huomaamatta jäänyt olisi ollut merkityksellinen.

Urheilijoiden protesteilla on jo vuosisadan perinne.

Helsingin Sanomat 28.11.2022

Väitehän on ilmiselvästi virheellinen. Jutussa sitä toki perustellaan viittaamalla jonkun tahon listaan. Kuitenkin jo muinaiset roomalaiset tiettävästi protestoivat ja modernimpinakin aikoina aktivismia on ollut yli vuosisadan. Tuo meni kuitenkin ohi silloin juttua lukiessa.

Se mihin kiinnitin huomiota oli toimittajille tyypillinen ja tarpeeton täsmällisyys epäoleellisissa asioissa. Jostain syystä toimittajat haluavat välillä kertoa heille epäselvistä asioista tarkasti kuvaillen. Silloin tulee helposti kirjoitettua jotain sellaista, mikä ei pidä paikkaansa. Sokeakin näki otsaluullaan, että kyseessä ei ole kangasmerkki. Sinänsä mielenkiintoista, että Norman mainittiin jutussa, mutta jätettiin kertomatta oleellisin, eli miten merkittävä rooli hänellä oli koko protestin symboliikassa ja seuraamukset jotka hän tuestaan joutui kantamaan.

Niin, olihan siellä kirjan nimikin mennyt väärin.

Oikaisu 29.11. kello 16.49: Vesa Vareksen kirjan nimi on Pallon herruus: kuningaslajin valta ja lumo. Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti kirjan nimeksi Pallon herruus: kuninkuuslajin valta ja lumo. Peter Normanin kangasmerkki tarkennettu merkiksi.

Helsingin Sanomat 29.11.2022

Vuosi päättyy rottaedittiin

Tämä salakorjattu, eli rottaedioitu, alun perin ryöstöstä kertova, mutta varkausepäilyksi paljastunut, juttu olikin vuoden 2022 viimeinen oikaisupyydetty juttu.

Jutun ingressissä väitettiin aluksi virheellisesti:

Sveitsissä käteiskuoren kadottanut mies luuli tulleensa ryöstetyksi huomaamattaan.

Helsingin Sanomat 1.12.2022

Miehen kerrottiin olevan mykkä, mutta se ei kyllä selitä, miten voisi päätyä ryöstetyksi huomaamattaan. Juttua korjattiin, mutta siitä ei tehty korjausmerkintää ja jutun alkuperäinen julkaisuaika korvattiin muokkausajalla. Tästä huomautettuani juttuun ilmestyi kyllä päivitetty aika, mutta ei korjaus- tai oikaisumerkintää.

Sveitsissä käteiskuoren kadottanut mies luuli joutuneensa varkauden uhriksi huomaamattaan.

Helsingin Sanomat 1.12.2022

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *