Kategoriat
Helsingin Sanomat

Viikon ensimmäiset virheet

En ehtinyt tänään kovin montaa uutista lukea, mutta kaksi niistä oli virheellisiä. Saldo on siis tällä hetkellä 8 virheellistä uutista. Tämä maininta olkoon lähinnä omaa muistia virkistämään.

Internet on täynnä kultaa, uutiskultaa!

Ensimmäiset virheet löytyvät Elon Muskin shakkikommenttia koskevasta jutusta. Ensimmäinen virhe on se, että Twitter-viesteistä tehdään uutisia. Ymmärrän, että kilpailu on kovaa, mutta Hesarin ei pitäisi näihin lähteä mukaan. Ainakaan sillä tyylillä, mitä kyseinen juttu edustaa. Jos ei ole muuta sanottavaa kuin ”raportointi” siitä, mitä internetissä tapahtuu, niin sitten kannattaa jättää juttu tekemättä.

Tämä toki irvailua, eikä tätä kirjanpidossani virheeksi lueta. Varsinainen virhe koskee käännöksen laatua. Viittasin tähän ongelmaan aikaisemmassa postauksessani. Kielenkääntäjät on todettu liian kalliiksi ja siten tarpeettomiksi. Jokainen toimittajahan osaa englantia, joten hukkaanhan ne rahat menisivät (sarkasmia).

”Šakki on yksinkertainen peli. Ymmärrettävää, kun meidän piti pelata vain oravilla ja kivillä, mutta nyt meillä on tietokoneet”, Musk twiittasi.

Helsingin Sanomat 7.3.2022

Idiomaattinen suomennos ilmaisulle ”play with” tässä kontekstissa on ”leikkiä”. Annoin palautetta, mutta ilman vastausta tai korjausta. En sinänsä ihmettele, en itsekään haluaisi koskea tuollaiseen juttuun sen jälkeen, kun sen on saanut eteenpäin.

Nimet ja niiden taivutusmuodot

Toisessakin jutussa on liittymäpinta Elon Muskiin ja Twitteriin. Tässä oli kuitenkin nähty hitusen enemmän vaivaa tehdä asiasta uutinen.

Listalla on myös Venäjän rikkaimpien miljardöörien Vladimir Potanin ja Aleksei Mordašovin luksusjahteja.

Helsingin Sanomat 7.3.2022

Potanin oli jäänyt taivuttamatta. Enpä ole itsekään mikään ekspertti venäläisten tai slaavilaisten nimien kanssa, koska ne ovat vaikeita. Lisäksi jutusta puuttui oleellinen tieto siitä, että Timtšenkon huvijahti Lena on takavarikoitu. Toimittaja oli ystävällinen ja korjasi sekä nimen kirjoitusasun että lisäsi tiedon takavarikoinnista. Kirjoitusvirheistä ja vastaavista korjauksista voi tehdä piilokorjauksia, mutta olisihan siitä voinut samaan loppukaneettiin laittaa maininnan.

Lisätty 7.3.2022 kello 20.05 tieto Timtšenkon Lena-huvijahdin takavarikosta.

Helsingin Sanomat 7.3.2022

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *