Kategoriat
Helsingin Sanomat

Kiire, mikä ihana tekosyy

Käännymme taasen käännösvirheiden pariin.

Olen pitänyt kiirettä, enkä ole Hesaria ehtinyt tutkia kovin tarkasti. Muutamia juttuja olen toki lukenut, mutta niistä ei ole virheitä löytynyt. Olisi melkoista haihattelua kuvitella, että äärimmäisen vähäistä huomiota nauttiva blogini olisi tässä jollain tavalla merkityksellinen. Koko lehden laajuinen sisuuntuminen, jossa on päätetty näyttää minulle, että lehden tekeminen ilman (ilmeisiä) virheitä on mahdollista, lienee harhainen. Voidaan kuitenkin varmuudella todeta, että jos monimaailmatulkinta pitää paikkaansa, niin tällainenkin on jossain todellisuudessa tapahtunut.

Itsehän sisuunnuin siinä määrin, että päätin tälle illalle virheen kaivaa. Kolme juttua melko tarkkaan tiirailtuani päätin palata perusasioiden pariin. Kaivoin esille jutun, jossa uutisointi perustuu (osittain) englanninkielisen jutun referointiin. Vanha keino osoittautui taasen paremmaksi kuin säkillinen uudehkoja.

Voiko kirkko erota kirkosta kirkossa?

Venäjän ortodoksisen kirkon johtajaa, joka ainakin osassa maailmaa saatetaan tuntea kohta paremmin nimellä ”Tiedät kai kuka”, ja hänen sammakoitaan ruotivassa jutussa, väitettiin:

Amsterdamilainen ortodoksikirkko puolestaan pyysi Kirillin erottamista ja oman kirkon siirtämistä Moskovan patriarkaatista Konstantinopolin patriarkaattiin.

Helsingin Sanomat 17.3.2022

Vaikka todellisuudessa kyseinen kirkko (onko kirkko ja seurakunta tällaisessa kontekstissa synonyymeja?) oli todennut, että Kreikka on (onhan se kiistatta ainakin tähän aikaan vuodesta) kliffempi (tai kliffampi, jos niin haluat) paikka kuin Venäjä ja on sinne päin yhteistyössä jatkossa. Tuohan oli toki hieman hupailevasti todettu, ja taustallahan on hieman isompaa skismaa, eikä tässäkääm tapahtumassa ole kyseessä ihan pieni asia. Väärinkäsitys kuitenkin tuon canonical dismissal -ilmaisun tarkoituksesta. Esimerkiksi tässä jutussa tehdään kuitenkin päivänselväksi, mistä on kyse ja kenen (tarkemmin minkä) eroamisesta on kyse.

The parish said it had asked the Netherlands’ diocese for ”canonical dismissal,” which would effectively remove it from the Russian Orthodox Church.

Business Insider 14.3.2022

Seurakunnan sivuilta voi lukea totuuden

Alla vielä lainaus seurakunnan omilta sivuilta:

During the meeting, the clergy unanimously announced that it is no longer possible for them to function within the Moscow Patriarchate and provide a spiritually safe environment for our faithful. They have asked Archbishop Elisey to grant them canonical dismissal. They have also sent a request to Metropolitan Athenagoras of Belgium, the Netherlands and Luxembourg (Ecumenical Patriarchate of Constantinople) to be received into his diocese. The metropolitan has expressed his willingness to consider the request and will request a canonical release from Archbishop Elisey.

Ortodoksinen Pyhän Nikolauksen seurakunta Amsterdamissa 12.3.2022

Jääkäämme Herran haltuun ja odottamaan oikaisua.

Lisäys 26.3.2022: Herraa piti hieman avittaa ja uudistaa pyyntö, joka oli syistä johtuen jäänyt huomiotta. Juttua on nyt korjattu, mutta samalla siihen livahti kielivirhe, mutta itse pesen tästä jo käteni.

[K]orjattu kohta, jossa kerrottiin amsterdamilaisen kirkon pyytäneen Moskovan patriarkan Kirillin erottamista. Eropyyntö koski kyseisen kirkon siirtoa Moskovan patriarkaatista Konstantinopolin patriarkaattiin.

Helsingin Sanomat 26.3.2022

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *