Kategoriat
Helsingin Sanomat

Silmät ristissä – taistelu yövuorossa

Nukkumatti jäi toiseksi ja seuraava erä otettiin varmasti lähes yhtä harottavin silmin juttuaan silmäilleen toimittajan kanssa. #SataHesarinVirhettä-jahti jatkui siis yövuoron merkeissä, kun elämänhallinnan akuutin vajeen takia en mennyt ihmisten aikoihin nukkumaan, vaan jäin kaivelemaan virheitä esiin.

Kuuhullut Nasassa

Nasan aikeista lentää Kuuhun ja takaisin kertovassa jutussa oli muutama virhe, joista kahdesta päästiin yksimielisyyteen.

Oikaisu 18. maaliskuuta kello 10: Linkki korjattu johtamaan Nasan eikä Space.com sivulle. SLS on määrä lähettää aikaisintaan toukokuussa.

Helsingin Sanomat 18.3.2022

Ensimmäinen jäljelle jäänyt erimielisyys koskee matkan tarkkuutta. Jutussa kerrotaan, että rakettia raahataan laukaisualustalle ”noin 6,4 kilometrin” päähän. Juttuun linkitetyn tiedon perusteella matka olisi 4,2 mailia, eli noin 6,8 kilometriä. Tuntui hassulta, että monessa lähteessä mainittu noin neljä mailia päätyi muotoon 6,4 kilometriä, eikä 6,5 kilometriä. Suurpiirteinen noin 6 kilometriä olisi ratkaissut tämän parhaiten.

Toinen eetteriin kadonnut ehdotukseni koski jutun lopussa olevaa kohtaa.

Viimeksi saman kokoluokan kantoraketti lensi joulukuussa 1972. Se oli kantoraketti Saturn V, joka vei Apollo 17 -lennolla kolme astronauttia Kuuhun.

Helsingin Sanomat 17.3.2022

Kun kyseessä on kuulennon valmistelua koskeva uutinen, niin mielestäni olisi ollut varsin luontevaa olla tuossa hieman tarkempi. Pitäähän tuo lausahdus paikkaansa, mutta tässä asiayhteydessä olisi voinut kertoa, että kolmesta astronautista vain kaksi pääsi Kuun pinnalle käppäilemään ja yksi joutui jäämään ajelemaan ympyrää.

Otoskokoni on yli 9 miljoonaa!

Vähien unien jälkeen sykähdytti lukea, että sehän on viides lottovoitto iskenyt peräkkäin. Onnellisista suomalaisista kertovassa jutussa väitettiin aluksi, että kyselyyn olisi vastannut yli 9 miljoonaa henkilöä. Luku kuulosti melko isolta siinä vaiheessa, kun sen aamupalapöydässä äänen karjaisin. Kunnioitettava ja epäuskottava määrä. Lisäksi oli hieman epätarkkuutta siitä, milloin tiedot on kerätty.

Oikaisu 18.3. kello 9. Toisin kuin uutisessa aiemmin virheellisesti kerrottiin, tuore raportti ei pohjaudu kyselyyn, johon vastasi vuonna 2021 yli yhdeksän miljoonaa ihmistä. Tuoreessa raportissa vastaajia oli noin 150 maasta kustakin noin tuhat. Raportissa tehdään vertailua myös kahden edeltävän vuoden vastaavan kokoisen ryhmän vastauksiin.

Helsingin Sanomat 18.3.2022

Ei väärin translitteroitu nimi henkilöä paranna

Arnold Schwarzeneggerin Venäjän johtoa ripittävästä videosta kertovassa jutussa oli venäläisen Juri Vlasovin nimi translitteroitu erheellisesti. Tästä lajityypistä onkin jo yksi aikaisempi osuma. Omankin kansan toilailuja kritisoivalla videolla saattaa jopa olla jotain vaikutusta. Mikäli Venäjälle länsimaisen sosialistisen median hapatusta jonkin verran tihkuisi. Hieno puhe, nautin siitä.

Lisäksi jutussa oli samantyyppinen lukujen tarkkuuteen liittyvä kohta kuin tuossa rakettihommassakin. Tässä kuitenkin nähtiin sanojeni viisaus ja otettiin onkeen. Toki tilannekin oli kehittynyt ja aikaisempi luku jäänyt jo historiaan (ainakin toistaiseksi). Ristiriitaista, kun toisaalta vaadin tarkkuutta ja sitten kun sitä on, niin alkaa nillitys.

Oikaisu kello 14.56: Korjattu Juri Petrovitš Vlasovin nimen kirjoitusasu. Tarkennettu Schwarzeneggerin Twitter-tilin seuraajien määrä.

Helsingin Sanomat 18.3.2022

Viidessä minuutissa tehty oikaisu oli hieno suoritus. Varsinkin kun oikeita oikaisupyyntöjä on jäänyt makaamaan, vaikka suurin osa niistäkin on lopulta korjattu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *