Kategoriat
Helsingin Sanomat

Tekstistä puheeksi

En kuuntele yleensä suomenkielisiä podcasteja (syy jääköön arvuuteltavaksi), mutta äskeisen siirtymän ajaksi täytyi jotain kuunneltavaa saada viihdykkeeksi, kun kuuntelujonosta ei löytynyt oikein mitään inspiroivaa. Valinta osui podcastiin, jonka nimi on ehkä Uutisraportti. Viihdykettä sieltä löytyikin, mutta ei ihan alkuun ounastellulla tavalla.

En kovin pitkälle päässyt, kun eteen tuli ilmeinen virhe ja kuuntelu tyssäsi siihen. Samalla avattiin peli Hesarin monimediakentälle. Jahtia voikin harrastaa muutenkin kuin lukemalla. Sinänsä loistava havainto, koska tämähän mahdollistaa asioiden samanaikaisen tekemisen ja siten nopeuttaa metsästyksen päättymistä. Tosin en usko, että painopiste tulee lehdestä siirtymään, mutta virkistävä aluevaltaus kuitenkin.

print(”Kerro nimesi: ”)

Nimi jäi epäselväksi, enkä ole varma, että onko kyseessä Uutisraportti-podcast, vai podcast, jonka nimi on Uutisraportti. Nimi on esillä yleensä muodossa Uutisraportti podcast ja on siten väärin kirjoitettu. Ehkä kyseessä on joku alustasta riippuva nimeämisongelma tai joku muu mystinen seikka.

Koditon ei voi mennä kotiinsa

Toinen ihmetyksen aihe on, että ohjelmalta (helpompaa näin) näyttäisi puuttuvan koti. Ilmeisesti aikoinaan ohjelma on ollut esillä Nyt.fi:n kyljessä. En ole varma onko tuolloinkaan kaikki jaksot olleet esillä, koska lähetyksiä näyttäisi olevan viikoittain, mutta listauksessa on koloja. Uusin jakso on esillä politiikan toimituksen alla. Siitä selviää, että Hesari ei itsekään ota selvää, mikä ohjelman nimi on. Lisäksi jutun perässä väitetään, että muut podcastit löytyvät tämän linkin takaa. Sieltä ei kuitenkaan löydy esimerkiksi edellisviikon ohjelmaa ja Uutisraportti listataan nimellä podcast.

Twitterissä ohjelma linkittää Spotifyhin. Ihmetyttää, miksi useamman vuoden säännöllisesti ilmestyneelle ohjelmalle ei ole tehty omaa sivua tai miksei sillä ole selkeää paikkaa Hesarin sisällössä. Tämän kaiken päälle ohjelma pyörii toimittajan henkilökohtaisella (?) kanavalla YouTubessa. Toisaalta jos katsoo Hesarin omaa kanavaa YouTubessa, niin alkaa hahmottua, mistä on kyse. Ilmeisesti asiasta vastaava taho on jämähtänyt jonnekin edellisen vuosituhannen paikkeille.

Mutta paperilehtihän on paras käyttöliittymä

Kummastellessani Hesarin haluttomuutta tuoda ohjelmaa tai edes lehteä esille muualla kuin omilla sivuillaan ja Twitterissä, tuli taasen ihmeteltyä, miten kehnot Hesarin nettisivut ovat.

Miksi oranssin laatikon tekstit eivät ole linkkejä?

Olisi mielenkiintoista kuulla jonkun kertovan jonkin järjellisen syyn sille, miksi käyttäjää yritetään kampittaa jättämällä linkittämättä noin herkullisesti tarjolla olevat siirtymät.

Otsikosta ja jaksoa kuuntelemalla olikin helppo yhdistää ohjelman kolmikosta yksi englannin kielen innokas viljelijä aikaisemmin blogissa puidun virheen tuottajaan. Jos blogin virheiden laskentatyyli olisi lainattu CinemaSinsiltä, niin julistaisin tässä vaiheessa #SataHesarinVirhettä päättyneeksi reippaasti yli sadan virheen lopputuloksella. Harmillisesti tuli kuitenkin päädyttyä siihen, että virheiden ja hermostumisen määrästä huolimatta, vain virheellisten juttujen määrä merkitsee.

Tarjoilija, alkupalat ovat kuraa, katsotaan sitä pihviä!

Menkäämme siis niiden virheiden pariin. Alkaen noin 19 minuutin 39 sekunnin kohdalla ohjelmassa kerrotaan tarina, jossa baseball-ottelussa väärinpäin roikotettu Kanadan lippu olisi aiheuttanut todella ison polemiikin Yhdysvaltojen ja Kanadan välillä. Toki jonkinlaista nokkapokkaa syntyikin, mutta tuskinpa ihan sillä tasolla, mitä ohjelmassa maalailtiin. Samoin pääosa jutun faktoista olivat fiktiota. Tai ainakin varsin väärin muistettuja.

Toisin kuin ohjelmassa sanottiin tämä lippuskandaali:

  • Ei tapahtunut 80-luvulla, vaan vuonna 1992.
  • Kyseessä ei ollut loppuottelu, vaan kuudennessa ottelussa päättyneen ottelusarjan toinen peli.
  • Kanadalaisjoukkue ei ollut Toronto Expos (eikä Montreal Expos), vaan Toronto Blue Jays.
  • Presidentti ei ollut Reagan, vaan George H.W. Bush.
  • Presidentti ei mennyt Kanadaan pyytämään anteeksi.

Lisäksi ohjelmassa väitettiin, että lipun päätyminen väärinpäin olisi ollut vitsi. Sitä asiaa on hankala selvittää, mutta uskottavampaa lienee, että kyseessä olisi vahinko (Battistella 2014, sivu 135). Mielenkiintoinen juttu löytyy myös The Globe and Mail -lehdestä.

Toimittajaa Twitterissä häiriköimällä asia eteni ilman sähköpostin naputtelua ja oikaisu luvattiin seuraavaan jaksoon. Kiitos siitä!

Lisäys 26.3.2022: tällä viikolla julkaistussa jaksossa oikaistiin juttu. Oikaisu alkaa suunnilleen ajassa 1.07.30. Oikaisu jää hieman vajaaksi, koska kaikkia virheellisiä kohtia ei mainita ja korjata oikeilla, mutta virheen myöntäminen sujui kyllä mallikkaasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *