Kategoriat
Helsingin Sanomat

Takaisin ei heitetä

Kovin on edelleen hektistä, eikä järkevämmillekään harrastuksilla riitä riittävästi aikaa, joten hiljaiseloa on joutunut viettämään. Onnettoman pieniähän nämä tämänkertaiset(kin) havainnot ovat, mutta ei niitä tekemättömäksikään saa.

Jotain mätää tässä on

Viron pääministerin The New York Timesissä julkaistua juttua esittelevässä jutussa ei nopealla silmäyksellä löytynyt mitään valittamisen aihetta. Jutun lopussa on kuitenkin grafiikkalaatikko, johon silmä seisahtui. Laatikko ei liene tätä juttua varten kehitelty, vaan se taitaa olla ollut muuallakin esillä. Käsitellään se kuitenkin nyt tässä, kun siihen juttua lukiessani törmäsin.

Ensimmäisenä kiinnitin huomiota järjestysluvun päätteeseen (173th, po. 173rd) ja sen jälkeen ihmetystä tuotti taisteluosaston vahvuudet. Luvut tuntuvat kummallisen tarkoilta ja toisaalta pieniltä.

Ehkäpä grafiikassa määrät viittaavat joukkojen perusmäärään, mutta sekin tuntuu tuolla tarkkuudelta hassulta, kun rotaatiot muuttavat lukuja jatkuvasti. Lisäksi epäilen, että noin tarkkojen lukujen saaminen julkisista lähteistä ei ole edes mahdollista. Virhe vähintään siinä, että grafiikassa ei tuoda esiin, mihin ajankohtaan sillä viitataan. Jonkinlainen lähteistys olisi myös ollut varsin mukava lisä.

Yhdysvaltalaisten joukkojen puuttuminen muualta kuin Puolasta tuntuu myös varsin erikoiselta, mutta en jaksanut lähteä asiaa sen tarkemmin selvittämään. Kuitenkin tuo järjestyslukuprikaati on Yhdysvaltojen joukkoja ja se on jostain syystä ilmeisesti merkitty Latviaan Italian päälukuun. Ehkä tähän on joku järjellinen selitys, mutta omassa kaalissa sellaista en onnistunut kehittelemään.

Käykö paavi tarpeillaan metsässä?

Bidenin puhetta kuunnellessa satuin myös lukemaan Hesarin liveseurantaa aiheesta. Jutun kirjoittaminen samalla, kun tekee jotain muuta johtaa toki helposti virheisiin. Kovin montaa virkettä ei tarvinnutkaan lukea ilman virhettä. Biden viittasi moneen kertaan paavi Johannes Paavali II:een ja puheen alussa mainitsi kaksi vuosilukua, jotka taisivat mennä toimittajalta sekaisin. Paavi piti virkaanastujaispuheensa tietysti samana vuonna kuin tuli valituksi, eli 1978.

Bidenin puheessa olisi ollut myös faktantarkastajalle hommia. Toisin kuin hän väitti, niin JP2:sen ”älkää peljätkö” -fraasi ei ollut puheen alussa tai edes alkupuolella. Eikä tuossa ollut kuin ensimmäinen virhe, mutta kun tällä hetkellä blogin tarkoitus on etsiä #SataHesarinVirhettä, niin jätetään Biden sen enempää ruotimatta.

Oikaisu 26.3. kello 20.50: Johannes Paavali II:n virkaanastujaiset olivat vuonna 1978, eivät vuonna 1979.

Helsingin Sanomat 26.3.2022

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *