Kategoriat
Helsingin Sanomat

Sinne mentiin jonoon, joo

Tässä on ollut sen verran tekemistä, että ei ole uusia virheitä ehtinyt jahdata ja vanhoja ei ole jaksanut setviä. Kesällähän kannattaa olla sisällä, joten ehkäpä tahti tiivistyy tahi sitten ei. Joka tapauksessa homma jatkuu siitä, mihin se kauan sitten jäi.

Kieliongelmia, eli ei mitään uutta

Kiirehän se on toimittajallakin, mutta jaksaa se silti ihmetyttää, että 95 % todennäköisyydellä käännösuutisen virheiden määrä on ≥ 1. Kuningatar Elisabetia jalkajousen kanssa etsiskelleestä kaverista kertovassa jutussa oli mennyt pakkokeinot sekaisin. Oikaisu, otsikko ja lähteiden referointi on välttävällä tasolla, mutta jollainhan ne sivut on täytettävä. Virheiden määrän väheneminen ja toisaalta haluttomuus myöntää, että kyse on oikaisusta (”tekstiä tarkennettu”), saa minut kuvittelemaan, että lehdessä on otettu käyttöön vapaamuotoinen raharankaisu. Ehkä toimitukseen pitää tuoda seuraavana päivänä donitseja, jos on möhlinyt.

Jonoa on tosiaan kertynyt, kun setvin tässä 300 päivää vanhaa uutista ja ”uhri” on ehtinyt siirtyä jo ajasta ikuisuuteen.

Tekstiä tarkennettu 2.8.2022 klo 22.14: Jutussa kirjoitettiin aiemmin, että syytteeseen asetettu mies olisi yhä kiinniotettuna. Hän on poliisin huostassa.

Helsingin Sanomat 2.8.2022

Onko se niin justiinsa?

Ultrajuoksija Satu Lipiäinen paransi 100 kilometrin Suomen ennätystä merkittävästi, mutta toimittaja hätäili siihen vielä 10 minuuttia liikaa. Aivan täsmälliseen esitykseen ei päästy oikaisunkaan avulla, mutta tarkkuus parani kuitenkin.

Oikaisu 27.8.2022 kello 23.10: Satu Lipiäinen paransi Suomen ennätystä 25 minuuttia, ei 35 minuuttia kuten jutun ingressissä ja tekstissä aiemmin virheellisesti kirjoitettiin.

Helsingin Sanomat 27.8.2022

Seuraa johtajaa ja löydä päällikkö

Suomalaiset tuntuvat rakastavan jonottamista ja usein mediassakin kerrotaan, mistä jonoja löytää. Tässä tapauksessa jono oli valitettavasti poistunut nopeasti, joten jonotushalut täytyi tyydyttää muualla.

Kiinnitin huomiota jutussa esiintyvät toimitusjohtajan nimen kirjoitusasuun (jonka korjaaminen tehtiin salassa) ja samalla tuli huomattua, että toimittaja oli tehnyt ehkä mieltä ylentävän ylennyksen.

Oikaisu 10.9.2022 kello 17.23: Parkkosen titteli on viestintäpäällikkö, ei viestintäjohtaja.

Helsingin Sanomat 10.9.2022

Hesarin isoimmat virheet johtavat VISIOON

Otsikko saattaa pitää yhtä huonosti paikkaansa kuin keskimäärin Hesarissa, mutta kyllä Visiossa tuntuu olevan tekemisen meininki. Silloinhan yksityiskohdat eivät ole niin merkityksellisiä, vaan ennemminkin merkillisiä.

Kun jutun kolmessa ensimmäisessä virkkeessä, joissa on 35 sanaa, on neljä virhettä, niin kovin paljon pidemmälle ei viitsi edes lukea. Oikaisun suhteen oltiin ilmeisen vastahakoisia (”muokattu yksityiskohtien osalta”) ja kieltäydyttiin, ilmeisesti repäisevämmän ilmaisun takia, muokkaamasta kunnolla.

Alun perin jutussa väitettiin hätätilan alkaneen aamulla. Hätätila julistettiin aamupäivällä kello 11.06. Autoa väitettiin mustaksi, vaikka se oli harmaa. Tapahtuma-ajaksi väitettiin kello 13.45, mutta oikea aika on 13.41. Korjaamattomaksi jäi:

Äärioikeistolainen nuori mies James Alex Fields Jr. käänsi […] Dodge Challengerinsa nokan kohti vastamielenosoittajien joukkoa ja painoi kaasupoljinta.

Helsingin Sanomat 17.9.2022

Todellisuudessa Fields ensin peruutti reilun korttelin verran, eikä käännellyt nokkaa, mutta ilmeisesti tuo kuulostaa paremmalta kuin totuus.

Juttua muokattu 19.9. kello 10.25 Charlottesvillen tapahtumien yksityiskohtien osalta.

Helsingin Sanomat 19.9.2022

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *