Kategoriat
Helsingin Sanomat

Listan purkua – eli samaa rataa

Jatketaan takalokin purkua, eli lähes vuosikertakamaa laitetaan esille. Tahti on tiivistynyt, siitä voi olla ylpeä. Riman ollessa alhaalla ei tarvitse paljon tehdä, että muutos on merkittävä. Edellisestä kerrastahan on alle viikko!

Faktoilla pilattu juttu

Toimittaja oli keksinyt näppärän tavan rinnastaa kuningatar Elisabetin arkun tilaaminen ja Neuvostoliiton hajoaminen. Harmillisesti arkun tilausaika ei ole kuitenkaan tiedossa. Siitä huomauttamalla jutun näppäryydeltä putosi pohja. Jonkinlainen aasinsilta arkusta onnistuttiin kuitenkin kaivamaan.

Oikaisu 25.9. kello 16.36: Jutussa sanottiin aiemmin, että Elisabetin arkku olisi tilattu samoihin aikoihin, kun ”Neuvostoliitto veti viimeisiään”. Tiedossa ei kuitenkaan ole täsmällinen arkun tilaus- tai valmistumisaika, vaan ainoastaan se, milloin (1991) se siirtyi valmiina hautauspalvelulta toiselle. Jutun alkua ja loppua on muokattu tältä osin.

Helsingin Sanomat 25.9.2022

Muistakaa, lapset, ei saa juosta terävien esineiden kanssa

Olikohan loma, vai joku muu syy siihen, että piti kahdesti pyytää oikaisua. Viikko ei ole mielestäni ”viivytyksettä”. Lopulta juttu kuitenkin oikeni, vaikka jäihän sinne edelleen ainakin yksi virhe. Noloa, että se on samassa virkkeessä kuin oikaistukin kohta. Blade runnereita väitettiin virheellisesti yksityisetsiviksi, vaikka molempien elokuvien päähahmot ovat poliiseja. Kirjassakin tehtävää hoitavat pääsääntöisesti poliisin palkkalistoilla olevat.

Nolo virhe on se, että jostain syystä meni ohitse replikanttien määrittely roboteiksi, vaikka ne ovat tietysti bioteknisiä androideja. Toki jonkun aikaisempi huomio legendaarisen hahmon nimestä oli sekin varsin nolo.

Oikaisu 26.9.2022 kello 9.06: Toisin kuin jutussa aiemmin väitettiin, elokuvassa ei seurata yksityisetsiviä vaan poliisin erikoisyksikköön kuuluvia, niin kutsuttuja blade runnereita.

Helsingin Sanomat 26.9.2022

Kaksi kärpästä yhdellä iskulla

Hesarin toimittajalle kävi ohraisesti, kun perusti juttunsa kollegan aikaisempaan kirjoitukseen. Edeltävän jutun vuosilukuvirhe kopioitui uuteen uutiseen. Vanhemman jutun oikaisu meni hieman vinksalleen, kun oikaisu päätyi leipätekstiin, eikä loppuviitteeseen. Kokemuksesta voin kertoa, että Helsingin Sanomia ei moisten kauneusvirheiden korjaaminen jaksa kiinnostaa.

Uudemmassa jutussakaan oikaisu ei mennyt ihan nappiin, kun puusilmänä en itsekään alkuun huomannut, että myös ingressissä oli virhe. Sekin pyynnöstä oikeni, mutta aluksi siitä ei tehty merkintää, mutta huomautuksen jälkeen se sinne kuitenkin ilmestyi.

Oikaisu 26.9.2022: Snowden vuoti tietoja vuonna 2013, ei vuonna 2012, kuten artikkelissa aiemmin väitettiin.

Helsingin Sanomat 26.9.2022

Oikaisu 26.9. kello 20.43: Edward Snowden vuoti tietoja vuonna 2013, ei vuonna 2012, kuten jutussa aiemmin kerrottiin. Hän myös pakeni Yhdysvalloista vuonna 2013, ei vuotta aiemmin, kuten artikkelissa aiemmin kerrottiin.

Helsingin Sanomat 26.9.2022

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *